Je mag niet zeuren!

Vandaag plaatste ik op Facebook een vraag aan medebewoners in mijn wijk.
De vraag was of er nog meer mensen bij de gemeente hadden gereclameerd over geluidsoverlast. Ik wil namelijk weten of er weer een (natuurlijke) geluidsbarière komt tussen de rijksweg en mijn woning.

Vervolgens werd niet op de vraag gereageerd in de sfeer van ja of nee, maar meer in de sfeer van mijn onterechte klagen.
Er werd letterlijk gezegd dat het GEZEUR was en toen begon er toch best wel wat te borrelen in mijn onderbuik en mijn rug. Mijn haren en mijn stekels gingen recht overeind staan. Een flink stuk boosheid kwam opzetten.
Wat was die boosheid nu precies? Iedereen mag (met respect) zijn mening hebben vind ik zelf. Zolang ze maar niet zeggen dat ik zeur 😉

Wat betekent nu eigenlijk “zeuren”. Ik heb het opgezocht en het betekent min of meer “aanhoudend praten over een zelfde onderwerp, veelal op klagende toon trachten te dwingen over weinig belangrijke zaken”.
Welnu…dat was in ieder geval niet wat ik deed, maar ook dat is niet belangrijk. Want iemand anders trekt een verkeerde conclusie en ík trek het mij aan. Waarom? Dat heeft met mijzelf te maken.

Ik ben daar even stil bij blijven staan en heb mezelf de vraag gesteld of ik van mezelf wel mag zeuren. Het antwoord is vrij duidelijk..NEE! Als ik even stilsta bij zeuren herinner ik me als klein kind dat ik dat niet mag. Zeuren is niet netjes en mag niet! De kindjes in de arme landen….die mogen zeuren.

Ieder kind heeft verlangens en wil bepaalde zaken graag wel óf niet en geeft dat dan ook aan..aan de ouders. Ik ook.
Tijdens de ontwikkeling (van het derde chakra) wordt het kind uitgedaagd een eigen wil te ontwikkelen en dat doet het dan ook. Ik ook en mijn kinderen ook. Alleen….voor de ouders is het natuurlijk vaak verdomd lastig om daar mee om te gaan en zeggen dan (zoals het hen ook geleerd is) dat het kind zeurt en dat het niet goed is om te zeuren.
Voor het kind is het vaak niet duidelijk wat zeuren precies betekent. Het kind herkent…ik mag niet vragen, want het is vaak niet duidelijk dat VAAK en WEINIG BELANGRIJKE zaken een rol spelen.

Voor het kind is er geen onderscheid tussen belangrijk en weinig belangrijk.
Ook herkent het kind niet dat het telkens herhalen het probleem is en dat het de ouder is die er last van heeft.

Zo onstaat dus de situatie dat we als kind vragen gaan herkennen als zeuren (zie ook de reactie van een meerderjarige op mijn vraag). En zo wordt eigenlijk een beetje de wil..de wilskracht van het kind aangetast en blijft dit gedurende de rest van zijn leven een rol spelen. Het wordt een overtuiging…een beperkende overtuiging. Als hij iets wil zal hij het zelf moeten doen, want vragen…dat komt niet in hem op, tótdat hij er bewust van wordt en het heelt. Zo speelt de geschiedenis nog iedere dag een rol in ons leven tenzij we ons er bewust van worden.

Welnu….Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik écht voor mezelf mag staan en aangeven of ik iets graag wel óf niet wil. En het antwoord is NEE.
Ik doe het wel…als het echt niet anders kan zal ik vragen, maar eigenlijk liever niet. Voortdurend is er een stemmetje of een gevoel op de achtergrond aanwezig die aangeeft dat ik niet mag vragen.

En nu ik dit weet…nu ik mij hiervan bewust ben….ga ik dit stuk helen door hardop tegen mezelf zeggen “Ik mag voor mezelf gaan staan als ik écht wil en Ik mag vragen én ik mag afwijzen als ik ëcht wil”. Er is nu keuze, omdat ik nu bewust van ben….volwassen ben en de geschiedenis geen rol meer laat spelen.

Én ik ga kijken hoe ik daar met mijn eigen kinderen iets anders mee kan omgaan natuurlijk :-)

 

1 Reactie op “Je mag niet zeuren!
  1. Een mooi en duidelijk verhaal Roy.
    We zouden allemaal een innerlijke ‘zeur-manager’ aan moeten stellen die blijft herhalen wat goed voor je is en waar je maar steeds geen vorm aan geeft. Ik herken die sinds kort goed in mezelf. Alles altijd gericht op de ander en mezelf daardoor in de kou zettend.
    Ik wil af en toe kunnen zeuren, maar wel meteen kookwekker, want na enkele minuten moet ik wel besluiten om er iets mee te doen of te stoppen met zeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.